De houdbaarheid van producten controleren door middel van een app

App waarmee je producten inscant met een houdbaarheidsdatum. De app geeft aan wanneer producten hun tenminste-goed-tot-datum naderen en houd bij wat de gebruiker zijn/haar verspillingen zijn.

Wij hebben een oplossing bedacht voor het probleem waarbij teveel producten worden ingekocht door consumenten. Dit heeft met als gevolg tot verspilling.
Ons idee is om een app te maken waarmee je de gekochte producten kunt scannen. Producten zoals zuivel of brood hebben een houdbaarheidsdatum. Wat een consument vaak niet weet is dat er een aantal dagen na de houdbaarheidsdatum nog steeds gebruik van gemaakt kan worden, ook wel het ‘tenminste houdbaar tot datum’ genoemd. Onze app geeft een adviesdatum voor zulke producten. De app houdt ook bij welke producten je hebt gekocht en welke bijna op hun ‘tenminste houdbaar tot datum’ zitten. Als deze producten hun tenminste houdbaar tot naderen, geeft de app een melding dat de producten nog gebruikt moeten worden. Naar verwachting zal dit de verspillingen aanzienlijk verminderen. Ook geeft de app een link mee naar Smulweb voor het product. Op Smulweb staan veel recepten waarvoor je dit product kan gebruiken. Verder houdt de app ook alle gegevens bij wat je hebt gekocht en hebt verspilt. Dit zal worden weergegeven onder het kopje statistieken. Hier zie je grafieken over het verspilde voedsel, en bedragen die je hebt uitgegeven aan verspilt voedsel. Ons doel is om alle gebruikers van onze app bewust te maken van hun verspillingen.