Het voorkomen van verlies van exotische vogels van dierentuinen

Het doel van het Birdstay project, is het voorkomen van het kwijtraken van dure en/of exotische vogels van dierentuinen. Met een systeem dat ze met GPS kan tracken.

Waarom deze challenge? Oorspronkelijk gingen we opzoek naar securityproblemen bij dierentuinen. Bijvoorbeeld datalekken, of iemand die hun systeem binnen is gedrongen, maar al snel beseften we dat dit niet vaak gebeurt bij dierentuinen. De enige problemen die we konden vinden ging over mensen die op phishing e-mails ingaan. Wat we toen wel vonden was dat er blijkbaar vogels worden gestolen uit dierentuinen. Dit leek ons zo belachelijk dat we ons er verder in gingen verdiepen en toen kwamen we op het idee van trackers. Dit hebben we uiteindelijk uitgebreid tot wat we nu hebben. Wat hopen we te bereiken? Een haalbare manier om ontsnapte/gestolen dieren te tracken en terug te brengen.  Als het prototype goed werkt en we er verder mee willen gaan, gaan we eraan werken om de hardware kleiner te maken, zodat het uiteindelijk als implantaat in kan worden gebracht. Dit brengt meer comfort voor het dier, doordat het geen enkelband meer hoeft te dragen. Overigens zal een implantaat bestendiger zijn tegen diefstal dan bijvoorbeeld een enkelband.