Houdbaarheid van voedsel controleren door middel van een app

Een applicatie voor telefoon en smart fridge die bijhoudt hoe lang voedsel nog houdbaar is en hoeveel voedsel je hebt weggegooid om mensen bewuster te maken van hoeveel voedsel ze verspillen.

Veel mensen gooien veel eten en ingrediënten weg omdat het over datum is gegaan of omdat ze niet weten wat ze met kleine hoeveelheden moeten doen. Wij willen ervoor zorgen dat mensen zich bewuster worden van deze voedselverspilling door een applicatie bij te laten houden wat mensen nog in hun koelkast hebben staan, hoeveel ze hiervan nog hebben staan, hoelang het nog houdbaar zal zijn en welke gerechten men met deze ingrediënten kan maken. De gebruiker kan de applicatie op zijn of haar telefoon of smart fridge installeren. Vervolgens kan de gebruiker de barcode van een product scannen (alleen op de telefoon) of de nummercode onder de barcode intypen zodat het product in de database van die gebruiker wordt gezet. Als de gebruiker dan een product (deels) gebruikt voor bijvoorbeeld een recept kan de gebruiker aangeven welk product hij/zij heeft gebruikt en hoeveel hiervan. In de database wordt dan de overgebleven hoeveelheid van dit product laten zien. Als de gebruiker een product weggooit, kan hij dit ook in de app aangeven. De app houdt dan de totale hoeveelheid verspild voedsel bij en laat het groot zien op de voorpagina van de app, dit zal een negatief effect hebben op de gebruiker, die de verspilling dan zo klein mogelijk wil houden. Verder hebben we ook nog tijdens bepaalde tijdperiodes evenementen. Tijdens een evenement kan de gebruiker punten verdienen door punten in te scannen, waarbij producten die te maken hebben met dat evenement meer punten opleveren dan normale producten. Als de gebruiker dan een minimale hoeveelheid punten heeft verdiend krijgt diegene een beloning in de vorm van een badge of medaille die hij kan laten zien op zijn profiel.