Het tegengaan van voedselverspilling door data

Veel huishoudens verspillen voedsel. Met behulp van onze prullenbak wordt het gewicht gemeten en omgezet in data; inzicht in data kan voedselverspilling tegengaan.

Voedselverspilling is wereldwijd een groot probleem. Dit wereldprobleem valt onder een van de zeventien SDG’s (Sustainable Development Goals). Deze zijn voor de Verenigde Naties van groot belang om ervoor te zorgen dat iedereen de kans krijgt op gelijke rechten en basisbehoefte. Voedselverspilling valt onder de SDG Zero Hunger. Al het voedsel dat wordt verspild, kan worden gebruikt om honger uit de wereld te helpen. Bijna één op de negen mensen op de wereld is ondervoed, maar één op de acht mensen is obese. Hier zien we een onevenwichtigheid in de maatschappij, waarvoor we graag willen meedragen naar een oplossing binnen de SDG Zero Hunger.
Het probleem van voedselverspilling gebeurt vaak in huishoudens die welvarender zijn. Maar ook in de horeca-industrie en bij andere bedrijven. In een jaar tijd wordt er gemiddeld 40 kilogram per persoon aan eten weggegooid. Deze verspilling willen wij tegengaan met een smart voedsel prullenbak: Garbage4LIFE. Om voedselverspilling in huishoudens tegen te gaan, hebben we de volgende oplossing bedacht: we hebben een prullenbak ontwikkeld die zijn eigen gewicht weegt en vergelijkt met andere huishouden. De prullenbak houdt zijn eigen geschiedenis bij en vergelijkt zijn voorgaande wegingen met zijn huidige wegingen. Hiervoor is er een app ontwikkeld voor de prullenbak die deze gegevens bijhoudt in statistieken, dagelijks het gewicht weegt en dagelijks milieubewuste nieuws weergeeft.
Wij willen deze prullenbak gebruiken in landen waar al meer technologie beschikbaar is. Dit zodat het effect van de prullenbak zo groot mogelijk is. Ook zullen we de data van de prullenbak in een algemene database opslaan zodat vervolgens alle gegevens geanalyseerd kunnen worden.